logo

Κλινική Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας


 
youtube

Η ιστοσελίδα είναι προσωρινά υπό κατασκευή. 

 

 

  • image
  • image
  • image
Previous Next

Λαπαροσκοπική θολοπλαστική στομάχου γιά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Νissen)

Αυτή τη στιγμή η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η μόνη που εφαρμόζεται συστηματικά, γιά ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων, στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η εγχείρηση, που είναι και η μόνη οριστική θεραπεία, έχει αποδεδειγμένα ποσοστά επιτυχίας 90-95%.

Ενδείξεις:

  1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή.
  2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που υποτροπιάζει μετά την μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
  3. Επιπλοκές γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης: στένωση, εξέλκωση, οισοφάγος Barrett, αναπνευστικές επιπλοκές, κ.α.
  4. Ευμεγέθης διαφραγματοκήλη με διαταραχές κατάποσης και παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη.

Η επέμβαση συνίσταται στην δημιουργία μιάς νέας βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, τυλίγωντας μέρος του θόλου του στομάχου στο σημείο αυτό. Χρησιμοποιούνται 5 port-sites, η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες, ο ασθενής περπατά σε 3-4 ώρες και επιστρέφει στο σπίτι σε 48 ώρες.

Τις περισσότερες φορές επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες σε 1-2 εβδομάδες και δεν χρειάζεται να ξαναπάρει φάρμακα ή να κάνει συγκεκριμένη δίαιτα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Είναι ένα αίσθημα καψίματος και δυσφορίας ψηλά στο στομάχι ή πίσω από το στέρνο. 44% όλων των ανθρώπων έχουν αυτό το αίσθημα τουλάχιστον μιά φορά το μήνα (από έρευνες στην Αμερική).

Για τους περισσότερους είναι απλά ένα περιστασιακό γεγονός που το αντιμετωπίζουν με αντιόξινα. Για άλλους όμως είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που έχει αλλάξει τη ζωή τους. Από το τι τρώνε, μέχρι τον τρόπο πού κοιμούνται.

Ιατρικά αυτό που συμβαίνει είναι η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον οισοφάγο που δημιουργεί αυτό το κάψιμο και μερικές φορές μέχρι το φάρυγγα που δημιουργεί μιά δυσάρεστη μεταλική γεύση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας ή ακόμα και ασθματική βρογχίτιδα.

Γιατί συμβαίνει η παλινδρόμηση αυτή;
Στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου υπάρχει μιά ζώνη υψηλής πίεσης που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας.

Αυτό δρά σαν βαλβίδα που παραμένει κλειστή μέχρι να καταπιούμε κάτι και τότε ανοίγει, επιτρέπει την είσοδο στο στομάχι και ξανακλείνει, αποτρέποντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί με χαλαρό σφιγκτήρα. Αλλά σε άλλους, διάφορες τροφές (λιπαρά & καυτερά φαγητά, σοκολάτα, καφές), στενά ρούχα, κάπνισμα, αλκοόλ, μπορεί να είναι το αίτιο που κανει το σφιγκτήρα να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση.

Σε πολλούς ασθενείς συνυπάρχει διαφραγματοκήλη (προβολή μέρους του στομάχου από την κοιλιά στο θώρακα).

Ποιά είναι η θεραπεία της παλινδρόμησης;
Υπάρχουν 3 στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος:

  • αλλαγή καθημερινών συνηθειών,
  • φάρμακα,
  • χειρουργική αποκατάσταση.


Αλλαγή καθημερινών συνηθειών: αλλαγή δίαιτας (αποφυγή λιπαρών & καυτερών τροφών, σοκολάτας, καφέ, αεριούχων ποτών), μικρά γεύματα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την κατακλιση, όχι κάπνισμα & αλκοόλ, ανύψωση της πλάτης του κρεβατιού.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τις αλλαγές αυτές χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία με φάρμακα: αρχικά σιμετιδίνη και μετά ομεπραζόλη, που μειώνουν την έκριση οξέος στο στομάχι, ώστε παρόλο που υπάρχει ακόμα η παλινδρόμηση να μην έχουμε το αίσθημα του καψίματος. Επίσης μετοκλοπραμίδη που αυξάνει την ταχύτητα που αδειάζει το στομάχι. (Η αμερικανική γαστρεντερολογική εταιρεία δεν συστήνει την θεραπεία με ομεπραζόλη πάνω από 6 εβδομάδες).

Μέχρι πρόσφατα, οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στις δύο παραπάνω θεραπείες, έπρεπε να ζήσουν με τη νόσο ή να υποβληθούν σε ένα μεγάλο χειρουργείο, με μεγάλη επώδυνη τομή, μακριά περίοδο ανάρρωσης και αρκετά μεγάλο αριθμό επιπλοκών.

Τώρα χρησιμοποιώντας τη λαπαροσκοπική τεχνική αυτό έχει αλλάξει ριζικά. Η εγχείρηση γίνεται χωρίς τομή, με ελάχιστο πόνο και βραχεία ανάρρωση.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική επέμβαση (επέμβαση Nissen);
Η επέμβαση Nissen συνίσταται στη δημιουργία μιάς νέας βαλβίδας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τυλίγοντας το πάνω μέρος του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο, χωρίς να χρησιμοποιούνται καθόλου εξωγενή υλικά.

Η επέμβαση γίνεται μέσα από 4-5 μικρές οπές, με μακριά εργαλεία. Σε μία από αυτές τις οπές υπάρχει και το λαπαροσκόπιο, ένα τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μιά βιντεοκάμερα. Ο χειρουργός βλέπει σε μιά οθόνη τηλεόρασης μεγενθυμένα τα εσωτερικά όργανα και το χειρισμό των εργαλείων.

Στο τέλος της επέμβασης οι μικρές τομές, 0.5-1 εκατοστό, κλείνουν με ειδικές χειρουργικές ταινίες και σε μερικούς μήνες σχεδόν εξαφανίζονται.

Είναι η επέμβαση αποτελεσματική;
Μελέτες έχουν δείξει ότι 90-95% των ασθενών δεν έχουν καμία ενόχληση ακόμα και 10 χρόνια μετά την επέμβαση.  

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;
Οι ασθενείς έχουν ελάχιστο πόνο, ασήμαντες τομές, μικρή διάρκεια νοσηλείας και ταχύτατη ανάρρωση.

Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;
2-3 μέρες.

Πότε μπορώ να γυρίσω στη δουλειά μου;
Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μιά εβδομάδα.

Πρέπει να ανησυχώ επειδή είναι καινούργια τεχνική;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται στην Αμερική γιά μιά εικοσαετία σε πολλές μείζονες επεμβάσεις, επομένως είναι δοκιμασμένη.

Είμαι υποψήφιος για αυτή την επέμβαση;
Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη λαπαροσκοπική μέθοδο, μόνο μετά από συζήτηση με τον κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό, μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα αυτό.

Επίσης αυτός θα σας πεί αν πρέπει να κάνετε κάποιες άλλες εξετάσεις ή να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή.

210 6862835


Τηλεφωνική επικοινωνία

Πληροφορίες online

Τηλεφωνικός κατάλογος

Ραντεβού την ίδια ημέρα

Πληροφορίες για παραπομπή ασθενών

Υπηρεσίες για ασθενείς από το εξωτερικό

Επείγοντα περιστατικά

Online requests