logo

Κλινική Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας


 
youtube

Η ιστοσελίδα είναι προσωρινά υπό κατασκευή. 

 

 

  • image
  • image
  • image
Previous Next

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Θα πρέπει να είναι επέμβαση εκλογής ειδικά όταν η διάγνωση είναι αμφίβολη, οπότε και είναι εύκολο να γίνει διερεύνηση όλης της περιτοναϊκής κοιλότητας. Δυστυχώς δεν έχει όσους υποστηρικτές θα έπρεπε, ίσως γιατί η λαπαροσκοπική διερεύνηση της κοιλιάς και αντιμετώπιση κάποιου άλλου πιθανού ευρήματος είναι δύσκολη γιά κάποιον που δεν έχει επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Η δικαιολογία ότι η τομή είναι πολύ μικρή και στην κλασσική μέθοδο δεν ευσταθεί, διότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες διαπύησης αυτού και ο πόνος του τραύματος υπάρχει και η νοσηλεία είναι μακρύτερη.

Χρησιμοποιούνται 3 port-sites, η εγχείρηση διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι σε 1-2 μέρες αν δεν υπάρχει διάτρηση ή εμπύημα.

Τι είναι σκωληκοειδίτιδα;
Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδής είναι μιά μικρή απόφυση στην αρχή του παχέως εντέρου. Βρίσκεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω σκωληκοειδίτιδα;
Συνήθως ο ασθενής έχει πόνο που στην αρχή μπορεί να είναι ήπιος γύρω από τον ομφαλό, αλλά σιγά-σιγά γίνεται πολύ οξύς και έντονος και εντοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ανορεξία, ναυτία και εμετό.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω αυτά τα συμπτώματα;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας και αν θεωρήσει πιθανόν να έχετε σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να εξετασθείτε από χειρουργό και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χρειάζεται επείγουσα  χειρουργική αντιμετώπιση. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να γίνει διάτρηση και η φλεγμονή να επεκταθεί στην υπόλοιπη κοιλιακή κοιλότητα (περιτονίτιδα) κάνοντας την αντιμετώπιση της κατάστασης πιό δύσκολη.

Μπορεί να πάθει σκωληκοειδίτιδα ο καθένας;
Ναι, δεν είναι ασθένεια που συμβαίνει μόνο στα παιδιά και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι διαφορά έχει η λαπαροσκοπική μέθοδος;
Η επέμβαση είναι ίδια στην ουσία με την κλασσική μέθοδο, δηλαδή αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση. Η διαφορά έγκειται στην προσέγγιση. Με την λαπαροσκοπική μέθοδο η επέμβαση γίνετια με μακριά εργαλεία μέσα από τρείς μικροσκοπικές τρύπες και μία κάμερα που προβάλει το εσωτερικό της κοιλιάς σε μία οθόνη. Έτσι αποφεύγεται η κλασσική τομή και ο ασθενής πονάει λιγότερο και σηκώνεται από το κρεββάτι γρηγορότερα.

Υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα;
Επειδή η διάγνωση δεν μπορεί να μπει 100% προεγχειρητικά, στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι άλλο, αυτό μπορεί εύκολα να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί χωρίς να χρειάζεται επέκταση της τομής, αφού με την κάμερα (λαπαροσκόπιο) μπορεί να εξετασθεί όλη η κοιλιά. Επίσης οι πιθανότητες διαπύησης του τραύματος είναι πολύ μικρότερες αφού οι μικροσκοπικές τομες είναι από 1/2 ως 1 εκατοστό.
Ο χρόνος ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο είναι επίσης μικρότερος.

Πότε μπορεί να φύγω από το νοσοκομείο;
Αν δεν υπάρχει επέκταση της φλεγμονής και δεν έχει γίνει διάτρηση, τότε ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι σε 1-2 μέρες. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο ο ασθενής θα πρέπει να πάρει ενδοφλέβια αντιβίωση γιά μερικές μέρες. 

210 6862835


Τηλεφωνική επικοινωνία

Πληροφορίες online

Τηλεφωνικός κατάλογος

Ραντεβού την ίδια ημέρα

Πληροφορίες για παραπομπή ασθενών

Υπηρεσίες για ασθενείς από το εξωτερικό

Επείγοντα περιστατικά

Online requests